Wednesday 23 September 2020

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Το ΥΠΠ παραγνωρίζει σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην Ασφάλεια των μαθητών

 

 

To Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:  

«Μετά τις πρόσφατες Τοποθετήσεις – Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης ημερομηνίας 24 Ιουλίου 2017, μετά λύπης του διαπίστωσε ότι το Υ.Π.Π. έχει παντελώς αγνοήσει το σοβαρό ζήτημα Ασφάλειας και Υγείας των μαθητών στο εργαστηριακό μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας. Είναι η  τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που τόσο ο ίδιος ο Υπουργός όσο και ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης παραγνωρίζουν το σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην Ασφάλεια των μαθητών υποβαθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στα εργαστήριά μας.

Στα εργαστήρια Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, τόσο στα Γυμνάσια όσο και στα Λύκεια, οι μαθητές χρησιμοποιούν αυτόνομα διάφορα επαγγελματικά μηχανήματα και εργαλεία. Η λανθασμένη χρήση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους. Ο εκπαιδευτικός στο εργαστήριο εποπτεύει ταυτόχρονα όλους τους μαθητές σε διάφορα μηχανήματα και εργαλεία. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατό να εγγυηθεί κάποιος την ασφάλεια των μαθητών αν ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Σε κάθε εργαστήριο, επιβάλλεται ο αριθμός των μαθητών να είναι μικρός, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν.

Ποιος άραγε θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος;

Ο Σύνδεσμος είχε προειδοποιήσει και συνεχίζει μέχρι σήμερα να προειδοποιεί για τους σοβαρούς  κινδύνους Ασφάλειας και Υγείας που εμπερικλείονται στα εργαστήρια με τις υπεράριθμες ομάδες μαθητών. Πρόβλημα, το οποίο τέθηκε και από την Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον ΥΠΠ.  Δυστυχώς, ούτε ο Υπουργός Παιδείας , ούτε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης αλλά ούτε και κανένας άλλος Λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας,  δεν έχουν προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες για επίλυση ενός τέτοιου σοβαρού θέματος.

Για ακόμη μία χρονιά θα συνεχίζουν να στοιβάζονται στα εργαστήριά μας μέχρι και 20 μαθητές.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι κατά τη σχολική χρονιά 2016-17, ποσοστό πέραν του 50% των ομάδων της Α΄ Λυκείου αποτελούνταν από 15 μέχρι 20 μαθητές, με πέραν του 30% να αποτελείται από 18 μέχρι 20!

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 το πρόβλημα υπεράριθμων ομάδων θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα μόνο για την επαρχία Λευκωσίας, σε σύνολο 153 ομάδων των μαθητών της Α’ Λυκείου, οι 53 ομάδες θα αποτελούνται από 15-20 μαθητές (ποσοστό πέραν του 53%) και οι 23 ομάδες θα αποτελούνται από 18-20 μαθητές (ποσοστό πέραν του 16%).

Επίσης, η λανθασμένη πρακτική της δημιουργίας συνδιδασκαλιών στην Α’ Γυμνασίου, που εφαρμόστηκε σε αριθμό σχολείων  κατά τη σχολική χρονιά 2016-17,  θα συνεχιστεί και την ερχόμενη σχολική χρονιά. Μία πρακτική πού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπεράριθμων ομάδων μαθητών στα εργαστήρια.

Τη σχολική χρονιά 2016 – 2017 η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε σε 18 Γυμνάσια, δηλαδή σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των Γυμνασίων. Για την επόμενη σχολική χρονιά 2017 – 2018 η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί συνολικά σε 21 Γυμνάσια, ποσοστό γύρω στο 30%, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Σύνδεσμος μας, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να ανεχθεί τις πιο πάνω πρακτικές αποεργαστηριοποίησης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τους μαθητές και αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων στα εργαστήρια.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία με τους πιο πάνω αριθμούς, βάσει των οποίων έγινε η στελέχωση των σχολείων από τους αρμόδιους λειτουργούς του ΥΠΠ.

Έρευνα του ίδιου του ΥΠΠ (ΚΕΕΑ/Παιδαγωγικού Ινστιτούτο, 8/04/2016), η οποία λαμβάνει υπόψη μόνο το διαθέσιμο χώρο των εργαστηρίων, έχει καταδείξει ότι ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε συγκεκριμένο εργαστήριο είναι 9. Αντί αυτού, το συγκεκριμένο εργαστήριο  χρησιμοποιείται από 15 μαθητές. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα μεταξύ άλλων, όπου ο χώρος των εργαστηρίων δεν ταυτίζεται με τους πραγματικούς αριθμούς των  μαθητών που τα χρησιμοποιούν.

Είναι λυπηρό, με ανακοινώσεις του ο Υπουργός να διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν ομαλά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Καλούμε δημόσια τον  Υπουργό, σε περίπτωση που πιστεύει ότι εξασφαλίζονται όλα τα κριτήρια Ασφαλείας και Υγείας με την παρούσα κατάσταση,  να προβεί σε γραπτή δήλωση ανάληψης ευθύνης σε περίπτωση  ατυχήματος.

Είναι εμφανές ότι με αυτά τα δεδομένα, δε μπορεί να επιτευχθεί σωστή επίβλεψη όλων των μαθητών, με αποτέλεσμα η ασφάλειά τους να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο και η αποφυγή τραυματισμών να είναι αναπόφευκτη . Για λόγους Ασφάλειας και Υγείας καθίσταται αδύνατη  η διεξαγωγή του εργαστηριακού μαθήματος του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας σε μεγάλες ομάδες μαθητών.

ΖΗΤΟΥΜΕ, για ακόμα μία φορά, μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών στα εργαστήρια των Λυκείων στους 14 και κατάργηση της απαράδεκτης πρακτικής αποεργαστηριοποίησης στα Γυμνάσια. Όλα τα τμήματα του Γυμνασίου να μοιράζονται.  

Για τον Σύνδεσμο η Ασφάλεια των μαθητών αποτελεί μείζων θέμα. Θεωρούμε τη στήριξη της ΟΕΛΜΕΚ, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων (που ήδη γνωρίζει το πρόβλημα) και  όλων των εμπλεκόμενων φορέων δεδομένη.

 Ας αναλάβει, επιτέλους, ο καθένας τις ευθύνες των πράξεων του. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον, ο μη γένοιτο, τραυματισμό μαθητή για ευαισθητοποίηση και λήψη μέτρων.  Είναι απαράδεκτο να αφήνεται στην τύχη η Ασφάλεια και η Υγεία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

Έχουμε κουραστεί, εδώ και τρία χρόνια με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, να παίρνουμε διαβεβαιώσεις από το ΥΠΠ για επίλυση  του δικαιολογημένου αυτού αιτήματός μας. 

Ο Σύνδεσμος προτίθεται να αντιδράσει δυναμικά, σύμφωνα και με την απαίτηση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου, σε περίπτωση που το ΥΠΠ  δεν δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα». 

Βρίσκεστε :

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΜΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • Γενικός Σκοπός του Μαθήματος (23505)

        Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή δυνατότητας εμπλοκής των μαθητών/τριών σε μια γενικώς δημιουργική και καινοτόμο διαδικασία μέσα από την οποία θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή και το θρήσκευμα,για να σχεδιάσουν και να...

    Read more: Γενικός...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ