Monday 1 June 2020

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Από 11% έως 28% περισσότερο CO2 εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά την κατασκευή και χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

 

Όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επανήλθαν στην επικαιρότητα, κυρίως λόγω της εμπορικής διάθεσης των πρώτων Tesla, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες αντέτειναν ότι, παρότι τα ίδια είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων, η κατασκευή των μπαταριών τους και η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» είναι συνυφασμένα με την εκπομπή ρύπων και CO2. Σήμερα, με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές να απειλούν με υπέρογκα πρόστιμα, οι όποιες αμφιβολίες φαίνεται να μπήκαν στο περιθώριο και τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην γκάμα κάθε κατασκευαστή, αφού αντιμετωπίζονται ως «μηδενικής εκπομπής ρύπων» από το νομοθέτη.

Μια πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο, επαναφέρει, ωστόσο, τις αρχικές αμφιβολίες ως προς την «καθαρότητα» τους. Σύμφωνα με αυτή, η κατασκευή και χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιβαρύνει το περιβάλλον με 11%-28% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο τεχνολογίας ντίζελ. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Η εξόρυξη και η επεξεργασία του λιθίου, του κοβαλτίου και του μαγγανίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Σε μια οικονομία, όπως η γερμανική, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτές πρώτες ύλες (λιγνίτη, λιθάνθρακα, φυσικό αέριο), αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερη έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα.

Η κατασκευή της μπαταρίας ενός Tesla 3, για παράδειγμα, επιβαρύνει το περιβάλλον με 11-15 τόνους CO2. Υπολογίζοντας μια διάρκεια ζωής 10 ετών και ετήσια κάλυψη απόστασης 15.000 χιλιομέτρων, το Tesla 3 ευθύνεται για την παραγωγή 73 έως 98 γραμμάριων CO2 ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους επιστήμονες της μελέτης Christoph Buchal, Hans-Dieter Karl και Hans-Werner Sinn. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί και η εκπομπή CO2 κατά την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κινήσει το αυτοκίνητο, κάθε Tesla εκπέμπει συνολικά από 156 έως 180 γρ./χλμ.!

Ουσιαστικά, οι Γερμανοί επιστήμονες αμφισβητούν ευθέως το χαρακτηρισμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως «μηδενικής εκπομπής ρύπων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο στόχος της ΕΕ για εκπομπή 59 γραμμάριων CO2 ανά χιλιόμετρο έως το 2030 αντιστοιχεί σε μια τεχνικά μη ρεαλιστική κατανάλωση 2,2 λίτρων ντίζελ ανά 100 χιλιόμετρα. Ως καθαρότερη λύση προκρίνουν, μάλιστα, τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μεθανίου, που παρουσιάζει κατά 1/3 μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τον ντίζελ, ακόμα και όταν ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση του περιβάλλοντος κατά την παραγωγή του καυσίμου.

source: https://www.newsauto.gr/electric-cars/ine-ta-ntizel-katharotera-apo-ta-ilektrika/

Βρίσκεστε :

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΜΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 • Γενικός Σκοπός του Μαθήματος (20079)

      Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή δυνατότητας εμπλοκής των μαθητών/τριών σε μια γενικώς δημιουργική και καινοτόμο διαδικασία μέσα από την οποία θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή και το θρήσκευμα,για να σχεδιάσουν και να...

  Read more: Γενικός...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

 • Κινδυνεύει με κλείσιμο το Μουσείο Παραμυθιού

  ΠΟΛΙΤΗΣ Jun 1, 2020 | 14:10 pm

  Το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά τις πόρτες του ανακοίνωσε σήμερα για το Μουσείο Παραμυθιού η ιδρύτρια και διευθύντριά του, Βίκυ Μπαλωμένου. “Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, το «Μουσείο Παραμυθιού» ενδέχεται να κλείσει οριστικά τις πόρτες του” αναφέρεται σε ανάρτηση της[…]

  Read more...
 • Το… στοιχειωμένο ρεκόρ που ο κυνηγά ο Αντετοκούνμπο

  ΠΟΛΙΤΗΣ Jun 1, 2020 | 14:04 pm

  «Η κλεψύδρα αδειάζει» και τα πάντα σηματοδοτούν ότι το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου είναι έτοιμο για επανεκκίνηση! Το NBA αναμένεται την προσεχή Πέμπτη (4/6) να εγκρίνει ένα σχέδιο επανέναρξης της σεζόν, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για[…]

  Read more...
 • Κίπρις: Ξένοι αγοράζουν ακίνητα στα κατεχόμενα

  ΠΟΛΙΤΗΣ Jun 1, 2020 | 13:57 pm

  Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, είπε ο κ. Τατάρ, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι υπολογίζεται και λόγω της βοήθειας από την Τουρκία, θα μπορεί να γίνεται δανεισμός σε πιο υγιείς συνθήκες.

  Read more...
 • O επιθετικός των 15.000 ευρώ στον Απόλλωνα

  ΠΟΛΙΤΗΣ Jun 1, 2020 | 13:46 pm

  O Mπαγκαλί Ντάμπο αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του στον Απόλλωνα και από το Αζερμπαϊτζάν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της συμφωνίας του ποδοσφαιριστή με την ομάδα της Λεμεσού. Σύμφωνα με την sportline.az ο Νταμπό θα βάλει υπογραφή σε[…]

  Read more...
 • Περαιτέρω χαλαρώσεις σε Αυστραλία- Φιλιππίνες

  ΠΟΛΙΤΗΣ Jun 1, 2020 | 13:40 pm

  Αρκετές πολιτείες της Αυστραλίας χαλάρωσαν περαιτέρω σήμερα τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιτρέποντας στα εστιατόρια να υποδέχονται περισσότερους πελάτες και στα δημόσια αξιοθέατα να ανοίξουν και πάλι.

  Read more...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ